Kungsholmen i Stockholm

Kungsholmen är en ö i Mälaren och ligger i Stockholm innerstad. Denna ö är uppdelad i fem stadsdelar, Kungsholmen, Marieberg, Fredhäll, Kristineberg och Stadshagen. Kungsholmen har hetat just så, sedan 1672, men gick tidigare vid namnet Munkelägret. Detta eftersom att denna holme brukades av Gråbrödraklostret och dess munkar. 1527 kom ön att hamna i kronans ägo och 1672 fick ön sitt nuvarande namn. Fram till 1700-talet var Kungsholmen i stort sett obebyggd och fram till slutet av 1800-talet bestod Kungsholmen till stor del av mindre industrier och hantverkar-verkstäder. Under 1900-talet gjordes flertalet byggnadsprojekt på Kungsholmen där ibland Stadshuset vilket medförde en helt annan status till Kungsholmen. Idag finns det många eftertraktade bostadshus utmed den vackra Norrmälarstrand och det är 12 broar som förbinder holmen med andra delar av Stockholm.

Sevärdheter på Kungsholmen

kungsholmenPå Kungsholmen hittar vi Stadshuset, som invigdes 1923 av Gustav V. Stadshuset har många sevärda lokaler, så som Gyllene salen, Blå hallen och Prinsens galleri. Bredvid porten från Hantverkargatan, finns det reliefer av Stockholm från två olika tidsepoker. Den ena är från 1400-talet och den andra är från 1935. På den vänstra, den som visar det medeltida Stockholm, dominerar Brunkebergsåsen och det pågående slaget vid Brunkeberg 1471, mot danskarna. På den tomt Stadshuset står på, så stod det tidigare en kvarn, som var enormt stor. Kvarnen kallades Eldkvarn och Abraham Niclas Edelcrantz byggde denna kvarn på 1800-talet. Kvarnen brann ned den 31 oktober 1878 men byggdes upp och var igång igen fram till 1902. Då revs den för att ge plats åt Stadshuset. Man säger än idag ”inte sen Eldkvarn brann” i när något menas ha hänt för väldigt länge sedan.

Rålambshovsparken som ligger på Kungsholmen är väl värd ett besök. Parken ligger mellan två populära bostadsområden och har en fin utsikt över Riddarfjärden, Stadshuset och Gamla Stan. Denna park är mycket populär sommartid och parken kallas Rålis i folkmun.

Äta och bo på Kungsholmen

På Kungsholmen hittar du flera hotell och de flesta till bra priser. Det finns både vandrarhem, hostels och hotell att tillgå och närheten in till Stockholm City gör att det är ett bra ställe att stanna över på. Du kan både promenera och åka kollektivt till resten av Stockholm. På Kungsholmen hittar du även gott om både barer och restauranger och de flesta är belägna på Hanverksgatan eller runt Fridhemsplan.