Norrmalm

norrmalm i stockholmNorrmalm är en stadsdel i Stockholms innerstad. Den tillsammans med Skeppsholmen, Vasastan och en mindre del av Östermalm utgör Norrmalms stadsdelsområde. Södra delen av Norrmalm är även känt som Stockholms city. Norrmalm hette redan det 1288 och 1602 blev Norrmalm en egen stad, vid namn Norra Förstaden. Dock varade det bara till 1635, då den åter ingick i Stockholm eller Gamla Stan som det var då. Idag är Norrmalm centrum för Stockholm, men har inte alltid varit det. Gamla Stan som tidigare var centrum för staden, blev under slutet av 1800-talet ansedd som omodernt och för litet och man kom att utveckla Norrmalm istället.

Sevärdheter på Norrmalm

City och Norrmalm är en plats där prisvärd shopping står i centrum. Men det är även här du hittar Sergels Torg, Kungsträdgården och Stockholms visitor center. Du hittar även Hötorgshallen som är en saluhall som nyss renoverats. Norrmalm har även flera museer som är värda ett besök, så väl som konstgallerier. På Drottninggatan hittar du Blå tornet, där August Strindberg bodde 1849-1912. Bostaden är idag en rekonstruktion av hur det såg ut då, samt att i angränsande rum finner du utställningar av olika slag. Bland annat finns basutställningen Strindberg i centrum där du kan se hans böcker, målningar fotografier och mycket mer.

Kungliga Operan ligger även den på Norrmalm, liksom Hallwylska museet. Norrmalm har även många sevärda byggnader från olika tidsepoker. Kungstornen som ligger på var sin sida av Kungsgatan har 17 våningar och är 60 meter höga. Adolf Fredriks kyrka är från slutet av 1700-talet och är känd för en rad vackra konstverk och utsmyckningar, så som den unika dopfunten i kristall. Många kända personer är även begravda på kyrkogården, som till exempel Olof Palme.

Äta och bo på Norrmalm

Många hotell på Norrmalm har fått högsta betyg på flera resesajter. Bland dessa hittar vi Lydmar Hotel, Hotel Skeppsholmen, Radisson Blu och Nobis Hotel. Norrmalm erbjuder både lyxiga hotell, men även enklare alternativ att stanna över på. Oavsett vilket alternativ du väljer, så har du nära till det mesta, så som kända byggnader och sevärdheter.

När det gäller restauranger har du många att välja mellan, bland annat Gastrologik på Artellerigatan 14 eller Kajsas Fisk på Hötorgshallen. Du hittar lyxiga restauranger så väl som de ställen som serverar enklare rätter till billigare priser.