Östermalm

Stockholm och Östermalm

Östermalm har många gånger sagts vara ett ställe där många i överklassen håller till. I detta område finns det många dyra restauranger och butiker som är exklusiva. Östermalm förknippas även med exklusiva bostadskvarter såsom Strandvägen, Karlaplan, Villastaden och Diplomatstaden. Innan man började bygga något av de områden som så småningom skulle bli Stockholms malmar så användes de till något helt annat. De användes nämligen som betesmarker för borgarnas djur. Malmerna var uppdelade och Norrmalm ägdes av hovet medan Södermalm ägdes av staden. Östermalm kallades för Ladugårdslandet, vilket anspelar på att där fanns fyra kungsladugårdar och tillhörde Norrmalm. Ladugårdsgärdet blev känt för att vara en fattig och smutsig stadsdel. I mitten av 1800-talet kom en omfattande ombyggnad av stadsdelen att göras. Nu ökade antalet förmöget folk i denna del av Stockholm. Det gamla namnet ansågs opassande och 1885 antog man därför det nya namnet Östermalm.

Sevärdheter på Östermalm

ÖstermalmÖstermalm är rik på kontraster. Här finns högklassiga bostadsområden men samtidigt är det den del av Stockholm som har flest nattklubbar. Dessa är främst samlade kring Stureplan. Ett lyxigt shoppingområde finns att besöka i denna stadsdel. På Östermalm ligger även Östermalmshallen, som är en saluhall. Längs Strandvägen kan du se imponerande byggnader och vackra vyer. Historiska museet ligger på Narvavägen och är värd ett besök. Här hittar du flera spännande utställningar. Missa inte Humlegården, som är en park på Östermalm. I parken finns det flera skulpturer att se och Sveriges Kungliga bibliotek ligger här sedan 1878.

Äta och bo på Östermalm

På Östermalöm finns det gott om lyxiga hotell. Dock finns det även billigare alternativ som passar de flesta plånböcker. Väljer du att bo på Östermalm så har du promenadavstånd till Djurgården, där du kan besöka museer, Skansen, Gröna Lund, Junibacken och mycket mer. Stockholms bästa restauranger ligger i och runtom Östermalm. Bland annat hittar vi PA&CO på Riddargatan som räknas som en av Stockholms bästa restauranger här. Är det drinkar och mat som gäller, så är Lisa på Torget ett bra val. Nattklubbarna ligger tätt här och du kan besöka både Spy Bar och systerbaren Spymlan som ligger i Humlegården. Givetvis ligger även nattklubbarna Sturecompagniet och Riche på Östermalm. På Östermalm hittar du även East som erbjuder asiatisk mat i en modern miljö. Ofta har de även en dj som spelar live och sommartid är deras uteservering mycket populär.