Södermalm

Södermalm är en stadsdel som ligger i Stockholms innerstad. Namnet Södermalm eller suthraemalm nämndes redan 17 juni 1288 i ett brev från biskop Anund i Strängnäs och troligen menande han endast den del av nuvarande Södermalm som låg närmast staden. För länge sedan var malmerna uppdelade och Södermalm ägdes av staden, medan Norrmalm ägdes av hovet. Från början hette det Åsön och detta namn användes ända in till mitten av 1600-talet. Namnet lever kvar idag genom Åsögatan och Åsöberget. Södermalm är den av malmarna som man valde att först bebygga. Maria Magdalena kapell anlades i mitten av 1300-talet på den plats som kyrkan nu ligger. Bebyggelsen började vid Slussen sedan bredde det ut sig åt flera olika håll. Södermalm växte snabbt under industrialiseringen i slutet av 1800-talet och det var främst arbetarklassen som bodde här. Idag finns det flera shoppingområden och dyra bostäder här.

Sevärdheter på Södermalm

SödermalmSödermalms största byggnadskomplex är Södersjukhuset som var Norden största sjukhus då det invigdes 1944. Ett annat känt landmärke är Katarinahissen, som ligger vid Slussen och invigdes 1935. Den är idag inte i bruk, då den inte fungerar, men planer på en ny hiss finns i nära framtid. Södermalm är även känt för sitt ”SoFo” som är motsvarigheten till New Yorks SoHo. SoFo står för Söder om Folkungagatan alternativt South of Folkungagatan och följer samma mönster som SoHo, South of Houston Street, på Manhattan. I SoFo hittar du mängder av små butiker med vintage och svenskt mode, gallerier och designaffärer och många välbesökta barer, kaféer och restauranger.

Södermalm har två utsiktsplatser som är värda ett besök, Fjällgatan och Monteliusvägen. Konstgallerier finns det gott om, om du beger dig till Horngatspuckeln. Du har även Fotografiska, som är en av världens största samlingsplatser för modernt fotografi. Denna presenterar fyra unika huvudutställningar och cirka 20 mindre utställningar varje år

Äta och bo på Södermalm

På Södermalm hittar du många hotell att välja mellan på om du letar efter ett bra boende i en av Stockholms charmigaste och mest omtyckta stadsdelar vilket du gör enklast på www.hotellstockholmsöder.se. Här finns det flera 4-stjärniga hotell och men du hittar även mindre designhotell utmed Götgatan och Folkungagatan. Restaurangutbudet på Södermalm är fantastiskt och du hittar både exklusivare restauranger såväl som billigare som inte för den delen gör avkall på vare sig atmosfär eller kvaliteten på maten. Fusionköket på Nook på Åsögatanär ett prisvärt ställe, liksom Nytorget 6.